Sınavlara Hazırlık için Hafıza Teknikleri:
Beyninizin Gücünü Kullanmak için 8 Harika Yol
Beyin gücünüzü, hafıza gücünüzü nasıl artıracağınızı biliyor musunuz? Evet hafıza geliştirme ve güçlendirme teknikleri ile varolan işitsel hafızanızı, görsel hafızanızı yani diğer ismiyle fotografik hafızanızı kullanarak beyin ve hafıza gücünüzü artırabilirsiniz.
Bugün sizlere eğitim setlerimiz haricinde gündelik hayatta hafızanızı nasıl güçlendirebileceğinizi anlattığımız bir makale hazırladık. Okudukça ''benim aklıma gelmişti, ben bunu anlamıştım, o konuyu böyle aklımda tutmuştum'' diyeceğiniz yerler var. Buyrun başlayalım
Hemen her öğrencinin sınav salonuna girerken hissettiği en büyük korkulardan biri, akıllarının tutulması ve bildikleri her şeyi aniden unutmalarıdır.
Evet bu arasıra herkesin aklına gelebilen bir kabus ama neyse ki gerçekleşmesi pek olası değil. Her şeyden önce, bir kalem aldığınızda ve sorulara bakmaya başladığınızda bilgilerinizin size geri gelmeye başladığına şahit olacaksınız.
Bilgiyi daha güçlü ve yapılandırılmış bir şekilde hatırlamanıza yardımcı olacak birçok hafıza numarası vardır. Bu makalede, size sınavlarda daha da ötesi tüm hayatınızda unutmamak için gerçekleri ve rakamları hafızaya nasıl işleyebileceğinizi ve neler yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağız. Burada anlatacaklarımızın kaygılarınızı azaltacağını ve güveninizi artıracağını ümit ediyoruz.
1. Organize olun
Hafıza güçendirme tekniklerine başlamadan önce, başlamamız gereken temel bir şey var. İyi bir hafızanın bir düşmanı varsa, bu düzensizliktir. Masanızı toplama, yapılacaklar listesinin başında olmalıdır.
Sağda solda heryerde düzenlenmemiş notlarla karışık bir çalışma alanı, belli bir düzen olmaksızın çok sayıda farklı konu karmaşık şekilde tutulmuş bir not defteri, zayıf bir dosyalama sistemi. Bunların sınavda hatırlamayla ne ilgisi var diyorsunuz değil mi? Maalesef bunlar sınav sırasında gerçekleri hatırlama yeteneğinizi körelten felaket unsurlarıdır. Öyleyse, kendini organize ederek başla, odanızı veya çalışma alanınızı düzenleyerek devam et. Notlarınızı konu konu düzenleyin. Çevrenizde fiziksel çirkinlikleri, dağınıkları toparlamanın aklı da toparlamaya, daha kolay ezberlemeye ve hafızanın bilgileri daha iyi hatırlamasına faydası vardır.
gerçekleri hatırlamakla daha iyi başarabilmenizi sağlar.
2. Akıl sarayları
Eğer sizde benim gibi Sherlock hayranıysanız , muhtemelen bir akıl sarayının konseptine aşinalığınız vardır (BBC Sherlock dizilerinde kullanılır), ama yoksa da önemli değil tekrar bir üstünden geçeceğim.
Resmi adıyla 'loci' yöntemi olarak bilinen hafıza sarayı, büyük hacimli bilgileri ezberlemek için kullanılabilir ve hepsinden öte hayal gücünüzde olduğu için sürekli genişletebilirsiniz. Şu şekilde çalışır;
1. Bir binayı veya yolu görselleştirin. Zihinsel görüntünüzü, her odada gördüğünüz ya da yolun her iki tarafında ne gördüğünüz gibi ayrıntılarla doldurun.
2. Gördüğünüz özelliklerin bir görüntüsünü (hayal ettiğiniz evinizdeki bir sandalye veya hayal ettiğiniz yolun kenarındaki bir ağaç gibi) yönetilebilir bir bilgi parçasıyla (kimyasal yada matematiksel formül gibi) görüntüleyebilirsiniz. İkisini derinlemesine düşünün ve bilgiler ile onunla ilgili imajını gerçekten öğrendiğinizden emin olun.
3. Sınavda bilgileri geri çağırmak için, adımlarınızı binadan veya yoldan geri çekip bilgileriyle ilişkilendirdiğiniz nesneleri seçin.
4. Hafıza bankanıza ek bilgi eklemek istediğinizde, hayali binaya başka bir oda ekleyebilir veya bu yeni bilgiyi barındıracak hayali yolunuzu diğer yola ekleyebilirsiniz.
Bu, güzel ve kusursuz bir hafıza tekniği olmalı olmalı çünkü Yunan ve Roma dönemlerinden beri kullanılmaktadır. Konuşma yaparken büyük miktarda bilgiyi hafızadan hatırlayabilen Romalı hatip Cicero bunları De Oratore isimli incelemesinde anlatmıştır . Onun için yeterince iyi olan bizim için de iyi olsa gerek!
3. Hatırlatıcılar
Bilgileri daha kolay hatırlayabileceğiniz alternatif bir forma çevirme işlemidir. Bunu yapmanın bir yolu, hatırlamak istediğiniz bir bilgi dizisinin ilk harflerini alarak bunları orijinal bilgilerden daha kolay hatırlamanızı sağlayan, daha akılda kalan bir ifade oluşturmak için kullanmaktır. Eğitim sistemimizde ezberlemeyi kolaylaştırmayı kolaylaştırmak için kurulmuş ilginç birkaç cümleyi örnek olarak verebiliriz;
Biyolojide sınıflandırma birimleri: Tür, cins, familya, takım, sınıf, şube, alem (Türkiye Cumhuriyeti Futbol Takımı Sahaya Şut Attı)
Türkçede tüm sert ünsüzler: f, s, t, k,ç, ş, h, p (Fıstıkçı Şahap)
Türkçede tüm yumuşak ünsüzler: j, n, d, r, m, y,l, v, b, c, ğ, g, z (jandarmayla evi bucağı gez)
4. Bir fotoğrafik hafızadan en iyi şekilde yararlanmak
Görsel hafıza yani fotoğrafik hafızaya sahip şanslı bir kişi iseniz, öğrendiklerinizi güçlendirmek için görüntüleri metinle birleştirerek en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Bu bilgiyi hatırlamanızı kolaylaştırır, çünkü yapmanız gereken tek şey görüntüyü akla getirmektir ve bilgiyi hatırlayabilmeniz gerekir. Fotoğrafik hafızanızın iyi olmadığını düşünüyor olsanız bile, aynı ilkeyi uygulayabilirsiniz. Notlarınızı bir örümcek diyagramında olduğu gibi (öğrenilecek merkezi kavramın ortada ve oklarla ilgili diğer bilgi parçalarına işaret edecek şekilde) fotoğrafik bir şekilde düzenleyin. Daha sonra buradan belirli bir bilgiyi hatırlamanız gerektiğinde yapmanız gereken, sayfada nerede olduğunu ve neyle ilgili olduğunu anımsamanızdır.
5. Müziğe gerçekleri ve rakamları belirleme
Notlarınızı müziğe göre ayarlamak aslında kafiye uydurma fikrinin bir uzantısıdır. Sizi bilmem ama en sevdiğim şarkıların sözlerini hatırlamak, Padişahların yada kralların isimlerini ve tarihsel bilgilerini hatırlamaktan çok daha kolay geliyor bana. Hafızaya bir bilgi halkası eklemek için mücadele ediyorsanız, onu bir müzik melodisi ile ayarlama yapmayı deneyin. Bir rap şarkısı bile işinizi yapacaktır! O zaman yapmanız gereken tek şey melodiyi hatırlamak ve kelimeler arka arka gelecektir. Halihazırda girdiğiniz sınavlara yönelik çocukluktan kalma kolay bir melodiyi bile eşleştirebilirsiniz. Önemli olan bilgiyi geri çağırmayı kolaylaştırmaktır ki geri geldiği sürece herşeye değer.
6. Pratikte yaşayın
Bir şeyi pratikte yaşayarak öğrenin ile demek istediğimiz: sadece kitaplardan öğrenmeyin. Tek deneyiminiz onları bir kitapta okumak ise bunları hatırlamak çok zor olabilir. İleri bir örnek verecek olursak, sadece okuyarak bisiklete binmeyi öğrenemezsiniz; bunu yaparak öğrenmelisiniz. Öğrendiğiniz şey kişisel olarak deneyimlenebiliyorsa bunu yapmaya çalışın, çünkü bu öğrenmenin daha iyi bir yoludur ve bilginin sizinle iletişim kurması çok daha mümkündür. Örneğin, bilimsel bir deneyi öğreniyorsanız, bunu bir ders kitabında okumak yerine gerçek hayatta yapmayı deneyin. Bu şekilde, sınava girdiğinizde, pratik deneyime sahip olacaksınız ve deneyi gerçekleştirdiğinizde gerçekten ne olduğunu hatırlayabilirsiniz. Tarih yada edebiyatta tarihi bir dönemle alakalı konularda akılda kalıcılık istiyorsanız konuya yakın bir müzeye gidip gezmeyi deneyin. Bu öğrenmeye çok daha büyük bir anlam kazandıracak, çevresel faktörler ve dönemin ruhu bunu anlamanıza ve takdir etmenize yardımcı olacak ve öğrendiklerinizle duygusal olarak etkileşime girmenize yardımcı olacaktır. Böylece bilginin hafızaya kalıcı olarak girmesine faydalı olacaktır.
7. Bir hikaye oluştur
Beyninizin daha büyük bilgi parçalarını anlaması ve öğrenmesine yardımcı olmak için deneyebileceğiniz başka bir yöntem de bilgiyi parçalamak ve her bir bilgi parçasını birbirine bağlayan bir hikaye oluşturmaktır. Bu makalenin önceki bölümlerinde anlattığımız hatırlatıcılardan biraz ve akıl sarayı fikrinden biraz gibi ama hayal gücünden çok daha geniş değerlendirebilirsiniz çünkü yaptığınız hikâyenin zihninizde mekansal olarak sınırlı kalması gerekmez. Örneğin, karmaşık bir kimyasal formülü ezberlemeniz gerekiyorsa, molekülleri, aynı harfle başlayan insan isimleriyle adlandırabilir ve karakterlerin hareketlerini yansıtan küçük bir hikaye hazırlayabilirsiniz.
Halojenler : F, Cl, Br, I, At (Fahriye Celal’in Burnuna Istakoz Attı)
8. İyi bir gece uykusu alın
İyi bir gece uykusu almak, beyninizdeki uzun süreli bilginin birleştirilmesi için hayati önem taşır.
Böyle gelmeyebilir, ama konuları hatırlamanıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, iyi bir gece uykusu almaktır ve bu sadece sınavdan önceki gece değil, her gece olmalıdır. Sadece yeterli miktarda uyumanız, daha iyi performans göstermenize, zihinsel çevikliğinizi korumanıza, stres ve yorgunluktan kurtulmanıza yardımcı olacaktır demiyoruz. Söylediğimiz siz uyurken beyninizin bilgileri kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe dönüştürme gibi hayati bir vazife yaptığıdır. İyi bir gece uykusu sırasında, beyniniz gün boyunca öğrendiğiniz bilgiyi işler ve saklar. Bu da iyi bir uykunun az ve kalitesiz bir uykuya kıyasla çok daha fazla bilgiyi depoladığı ve hatırlamanıza da daha fazla yardımcı olacağıdır. Yani her gece önerildiği gibi sekiz saat uyuyun. Sınavlar öncesinde uyku karşılayamayacağın bir lüks gibi hissedebilir, ama bize inansanız iyi olur.
Sonuç olarak elimizde olanlar: Şimdiye kadar onlarla ne kadar mücadele etmiş olursanız olun, her türlü konu ve bilgiyi öğrenme, hafıza ve hatırlama kapasitenizi artırmanıza yardımcı olacak 8 basit püf noktası. Beyninizin, sınavlarınızı geçmek için öğrenmeniz gereken engin bilgi birikimini barındırma kapasitesine sahip olduğundan emin olabilirsiniz. Yoğun sınav dönemlerinde normalden daha fazla bilgi kaydetmeyi kolaylaştırmak zorundasınız! Verimli ders çalışma teknikleri de ihmal edilmemesi gereken bir konudur!